Back to Colesdalen!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Claire
27 Augustus 2009 | Spitsbergen, Longyearbyen
De heenreis was spectaculair! wat een golven! het viel me heel erg mee dat de oude azimuti rugzak toch nog enigsinds waterdicht bleek te zijn!
Buiten de golven om was het prachtig weer, en Colesdalen lag er dan ook zonovergoten bij! we verklaarden onszelf bijna voor gek dat we daar in wollen ondergoed liepen maar na de wandeling van een uur naar de veldwerksite krijg je het toch wel koud als je op de grond zit de rest van de dag.
Tot mijn grote verbazing hebben we alle missende plots van vorige keer weten te vinden en de nieuwe loggers geplaatst en dat binnen 12 uur haha lange dag dus. Maar voor Inger wel erg belangrijk onderzoek.
Deze vallei in Colesdalen wordt door de plantpeople (botanisten) gezien als 1 van de warmste plekken op Svalbard. het is een van de weinige plekken waar Euphrasia voorkomt, een eenjarige plantensoort die zaden vormt en dan volgend jaar wel of niet opkomt. Vergeleken met de andere plantensoorten die hier voorkomen in de arctic is dat zeer bijzonder omdat deze allemaal een hele lange levensduur hebben als aanpassing tegen de extreme omstandigheden hier. Voor Euphrasia bekijken we in deze vallei de uitbreiding per jaar met verschillende vaste plots. En zo kunnen we ook de gevolgen van global warming vaststellen, door temperatuur te loggen en de plots ieder jaar te analyseren en te zien welke planten soorten zich uitbreiden of terugtrekken met betrekking tot de temperatuur.
Een andere prachtige soort om tegen te komen is Campanula, die alleen in Colesdalen voorkomt op heel Svalbard. Een hele bijzondere en interessante plek dus Colesdalen, maar vooral heel mooi!
We hebben dus alle temperatuurloggers kunnen plaatsen om zo wellicht de link te kunnen leggen tussen temperatuur en verspreiding van deze voor op de noordpool bijzondere planten die ook op de rode lijst staan omdat ze zo zeldzaam zijn op Svalbard.
Na het veldwerk werden we getrakteerd op een fantastische zonsondergang op echt de prachtigste plek van heel Svalbard. Het was een kort verblijf want vanochtend zijn we alweer opgehaald, dit keer met spiegelglad water (wel zo prettig voor Luna). Jammer dat het zo kort was maar wel superleuk zo vlak voordat ik weer moet gaan. Het was erg gezellig met Inger en Lilith en leuk dat ik nog even met Inger kon werken en kletsen voor de 30ste. het afscheid van Svalbard komt nu toch wel akelig dichtbij en het idee valt me toch wel zwaar. Wat een prachtig land, ik heb hier echt mijn hart verloren. Gelukkig gaf Inger al aan volgend jaar wel iemand te kunnen gebruiken voor veldwerk of een project! hartstikke mooi, deze site hou ik dus nog maar even in de lucht ;)
Ook heeft het naar huis gaan wel weer wat, mis Tijn en Jazz hier natuurlijk wel maar verlang toch ook wel weer naar mijn broertje en zussies meer dan ik had verwacht eigenlijk vantevoren. Kan niet wachten om te kijken of ik Demi nog kan tillen en hem weer eens lekker te knuffelen en er zijn feestjes genoeg in de eerste week dat ik thuis kom.
Dus Lynn en Jesper zeg maar tegen Papa en Mama dat ze in de 2de week van september eindelijk weer op stap kunnen, en dan kunnen wij lekker wii-en en op de playstation, en wil eigenlijk high school the musical 3 nog wel een keer zien hoor Lynn, kunnen ze niet de hele dag weg :P
Nou ik laat vast nog wel even wat van me horen voordat ik definitief naar het zuiden trek met de meeste vogels mee, ik ben de laaste dagen heel druk met laatste labwerk af krijgen en veel tripjes maken om nog even het onderste uit Svalbard te halen dus ik heb vast nog wel wat te melden straks!
tot heeeeel snel!
27 Augustus 2009 - 15:12
Kris:
Heey zusje.. :D
ik verlang ook naar jou hoor! ;)
vraag em af of je demi nog kunt tillen.. 8,5 kg alweer!
je bent bijna thuis, gaan we met ze alle 30 sec. spelen..
wie zijn je zussies eigenlijk?
ooh, en dan kan je eindelijk me tattoo zien :D
trouwens..
syl der bruiloft, ga jij bij mensen in grunn blijven slapen of boek je ook een hotel?
mandy en ik hebben trouwens een hotel geboekt want rijden lijkt me geen optie..
zondag ben je weer thuis jeeej! ik zie je dan..
dikke zoen van je broertje..! -
27 Augustus 2009 - 17:31
Lynn En Jesper:
Hé Claire, we kijken er naar uit dat je snel weer komt! Papa en mama hebben gelijk hun agenda gepakt! ;-)
We sturen ze lekker lang weg, en dan gaan wij lekker WIIen en HSM3 kijken!
Dikke knuffel van Lynn en Jesper
p.s. Je mag HSM3 best wel een keertje lenen hoor! -
28 Augustus 2009 - 08:24
Pytrick:
Hee Claire
Heb er zin in dat je weer terug komt, kunnen we weer ff bijkletsen! Reis voorzichtig en ik zie je maandag!!!
Greetz Pytrick