More labwork and pictures! - Reisverslag uit Longyearbyen, Spitsbergen van Claire Boerée - WaarBenJij.nu More labwork and pictures! - Reisverslag uit Longyearbyen, Spitsbergen van Claire Boerée - WaarBenJij.nu

More labwork and pictures!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Claire

16 Augustus 2009 | Spitsbergen, Longyearbyen

Hoi allemaal,

hier dan de beloofde foto's, geeft mijn verhaal weer wat meer inhoud haha.

Donderdagavond hadden we sinds lange tijd weer eens wat zon op ons bolletje! en ben ik met Luna, Lilith en Phillip op een heuvel vlak bij Ingers huis gaan zitten om te genieten van het uitzicht op de overkant van Isfjorden. De zon staat nu echt superlaag 's avonds en zal binnenkort weer ondergaan (zo rond 21 augustus) al is het maar voor een half uur! De foto's zijn een beetje gemanipuleerd door mijn zonsondergangs optie op mijn camera, want zo donker was het niet maar wel zo mooi haha. heerlijk om weer eens een heldere hemel te hebben en te genieten van de prachtige streepjeswolken.

Het uitzicht vanuit Ingers woonkamer is net zo prachtig en als je dan 's avonds op de bank gaat zitten wil je echt niet naar bed want het is zo adembenemend mooi dat je gewoon blijft zitten kijken.

Helaas moet je toch wat slaap zien te pakken want de lange dagen in het lab zijn zwaar. Het uitpulken van cassiope stengels uit de verschillende lagen van mijn bodemkernen is toch een tijdrovend klusje. Gelukkig heb ik de methode iets aangepast en gaat het nu een stuk sneller, en kan ik mijn begeleiders blij maken met veel data van historische cassiope stengels.
Waarom zit ik nou hele dagen in het lab te graven, vraag je je nu vast af. (ik zelf zit ook bijna op dat punt dus misschien goed om het doel nog eens te herhalen voor mezelf)
In een bodemkern van vorig jaar hebben ze stukjes cassiope stengels gevonden van 4000 jaar oud omdat de afbraak van organisch materiaal hier door het klimaat heel langzaam gaat zijn deze takjes goed bewaard gebleven. Uit huidige jaargrenzen van Cassiope is goed af te lezen hoe warm het per groeiseizoen is geweest. het is dus erg interessant als we dit ook over 4000 jaar geleden kunnen zeggen en dus temperatuurdata van vroeger kunnen reconstrueren.

Helaas is wetenschap geen mythbuster sciences (dat zou awesome zijn kon ik het lab tenminste opblazen! of een varken ofzo)en hebben we meer dan 1 datapunt nodig. Dus is mijn taak dit jaar om meerdere kernen te steken en dan de cassiope stukjes eruit te pluizen om te zien of we het zelfde resultaat krijgen.
Tevens kijk ik nu naar alle lagen en niet alleen de onderste om te zien of er geen sprake is van gemixte grond. dwz dat de structuur van het landschap door bodemverschuivingen en bevriezing ervoor zorgt dat de verschillende lagen niet netjes bovenop elkaar blijven liggen door de jaren eeuwen heen maar door elkaar gemixt worden. Dit is ook erg belangrijk om te weten voor nutrienten en zaadbank (van planten) onderzoeken.

Voor de rest geniet ik van de verbeterde weersomstandigheden lekker buiten met Luna chillen. Een ander grappig feitje over global climate change kunnen we zien in de foto's van het gebroken champagneglas en de cotton grass bollen. Het is namelijk bekend onder de lokale bevolking dat de zomer begint als het champagneglas is gebroken (de sneeuwlaag is doorgesmolten) en dat de winter in aantocht is als het cottongrass (katoen gras) begint te bloeien. Doordat er dit jaar en vorig jaar zoveel sneeuw is gevallen in de winter, en de zomers warmer waren was er volgens deze traditie dit jaar geen zomer. Het cottongras bloeide al 2 weken voor het champagneglas gebroken was. Zo zie je maar weer dat global change niet alleen de natuur beinvloed maar ook de ezelsbruggetjes van de lokale bevolking! heel vervelend.

Gister waren Maarten en ik uitgenodigd bij Jelte en Els voor het avondeten, en dat was heel gezellig. Ben blij dat Jelte toch wel onder de indruk was van alle vorderingen en dat had ik wel even nodig na alle tegenslag met het PAR experiment! Morgen komt Jelte bij me in het lab kijken en kunnen we de kernen bespreken.

Vandaag is het gigantisch mooi weer en Lilith en Ingjerd gaan Trollsteinen op en misschien moet ik maar meegaan met Luna maar ik twijfel nog omdat ik ook veel in het lab moet doen. maar ja het Lab blijft wel staan (als de mythbusters niet toch langskomen) en of het weer zo blijft is te betwijfelen. De voorspellingen voor morgen zijn goed dus hopelijk kan ik dan eindelijk aan de slag met mijn infrarood camera. Wat ik daarmee ga doen vertel ik later wel als ik daar weer grandioze foto's van heb!